کشورهای جهان علیه اردوغان قیام کردند … تظاهرات و اعتراضات بعد از تبدیل ایاصوفیه به مسجد ، در پی اعلام قبلی دولت اردوغان مبنی بر تغییر کاربری ایاصوفیه از موزه به مسجد که با واکنشهای گسترده داخلی و خارجی مواجه شد، قرار است روز پنجشنبه، ۱۲ تیر، شورای دولتی ترکیه در این باره اعلام نظر کند.
خشم در کشورهای مختلف جهان و تظاهراتاتی علیه رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان برای تغییر کاربری ایاصوفیه از موزه به مسجد .
وزیر امور خارجه یونان به ترکیه هشدار داده بود که به تعهدات بینالمللی خود پایبند بماند و «منافع داخلی و ملی خود را بر محافظت از بناهای مهمی مانند ایاصوفیه که میراث جهانی بشری است، ترجیح ندهد».
رهبر مسیحیان ارتدکس جهان نیز در پیامی خطاب به رجب طیب اردوغان از وی خواسته بود از تصمیمش برای تغییر کاربری مسجد ایاصوفیه منصرف شود و گفته بود این عمارت «مورد احترام مسلمانان و مسیحیان» است.
در پی تغییر کاربری ایاصوفیه از موزه به مسجد پس از ۸۶ سال، در این مکان نمازجمعه با حضور رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه، برگزار شد.
خبرگزاری رویترز، روز جمعه سوم مرداد، از حضور چندین هزار نفر در ایاصوفیه و محوطه اطراف آن برای برگزاری نمازجمعه خبر داد.
یک روز قبل، اردوغان از تابلوی «مسجد ایاصوفیه کبیر» در ورودی این ساختمان تاریخی رونمایی کرد.
دو هفته پیش، دستگاه قضایی ترکیه به درخواست دولت این کشور، تصمیم سال ۱۹۳۴ مبنی بر «موزه» بودن ایاصوفیه را لغو کرد و اردوغان از تبدیل این ساختمان به «مسجد» خبر داد.
پس از این اعلام ترکیه، یونسکو از تجدیدنظر در وضعیت ایاصوفیه به عنوان یک میراث جهانی خبر داد.
ایاصوفیه یا کلیسای سنت سوفی، پیش از آن که به وسیله امپراطوری عثمانی به مسجد تبدیل شود، به مدت ۹ قرن کلیسا بود.
تصمیم تغییر کاربری این ساختمان تاریخی از موزه به مسجد با واکنشهای بینالمللی گستردهای مواجه شده است.